___

HET CATHERINA COMPLEX

This ‘Gemeentelijk Monument’- municipal monument complex, comprises two schools and church, arranged around a courtyard edged by a ‘cloister.’ Designed by Evers and Sarlemijn in 1960, it formed part of the General Extension Plan, (Algemeen Uitbridingplan van Amsterdam 1935)

The school section has now been renovated for two different school clients – De Henricusschool and Visio-school Amsterdam, offering schooling to pupils with limited eye sight. At the heart, a central, shared section, contains a hall with a spectacular blue roof structure and foyer with signature cupolas ceiling finish.

Evers and Sarlemijn were taught by Dom Hans van der Laan, the architect monk, and applied his proportional theory of Plastic Numbers (Het plastische getal) in the design. This proportional system is something we considered deeply in our design solutions. Research and an exhibition at the Van Eesterenmuseum, received funding from the National Office of Cultural Heritage - (Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

De Henricusschool

The move to smaller group based learning led us to opening up the original classroom units with large internal ‘windows.’ On the ground floor, throughout the two schools, we enclosed the cloister to create linking circulation, incorporating small side rooms to create new shared programme spaces such as a library. A reinstatement of fragments of the “piazza” style inner play space works to link the two schools and create the impression of the original united form.

Visio-Amsterdam

Specialist lighting, colour selection and surface texture guides have been applied throughout for the pupils of limited eye sight. Special attention has been made to high acoustic performance (in both school wings). Acoustic panels have been ‘floated’ just below, and thereby retaining, the original green washed monumental ceilings in the teaching spaces and the gymnasium.

Completion De Henricusschool 2018, Visio Amsterdam 2020

Location Amsterdam

Size De Henricusschool 2950m2, Visio-Amsterdam 2830m2

Client De Henricusschool: Stichting KBA, Visio-Amsterdam: Koninklijke Visio

Photography Leonard Faustle

Film Rem Berger

Using Format